Wat is een bestelautoverzekering?

busje

Voor elk type auto die in het Nederlandse verkeer wordt gebracht geldt dat ze moet zijn voorzien van een verzekering. Het gaat hierbij dan in het bijzonder om de zogenaamde WA-verzekering. Dit geldt voor gewone personenauto’s, maar ook zeker voor bestelauto’s. Voor deze laatste dient dan een speciale bestelautoverzekering te worden afgesloten. In eerste instantie lijkt deze verzekering er natuurlijk uit te zien als een gewone autoverzekering, maar toch zijn er verschillen. Zou jij graag ook zeer precies willen te weten komen wat je nu allemaal precies van een bestelautoverzekering kan verwachten en waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten ervan? Dan is de informatie op deze pagina voor jou zeker en vast zeer interessant te noemen.

Kan je niet gewoon een particuliere autoverzekering afsluiten?

Heel wat mensen die op het punt staan om een bestelautoverzekering af te sluiten stellen zich daarbij de vraag of ze niet gewoon kunnen kiezen voor het afsluiten van een standaard autoverzekering voor particulieren. Deze vraag is natuurlijk begrijpelijk, maar het antwoord er op zal eerder teleurstellend zijn. In de praktijk is dit namelijk veelal niet mogelijk. De enige uitzondering hierop die geldt heeft te maken met de situatie waarin de bestelauto in kwestie louter en alleen wordt ingezet voor privé doeleinden. In het merendeel van de gevallen is dat echter niet zo. Het aanschaffen van een bestelwagen gebeurt dan ook in de praktijk vaak voor het uitvoeren van: 

 • Goederenvervoer; 
 • Ritten voor een rijschool; 
 • Betaald personenvervoer; 
 • Diensten voor een koeriersbedrijf; 

Tot slot is het zo dat een bestelauto ook zeer vaak wordt gebruikt door een garage en een leasebedrijf. In al deze verschillende gevallen zal je kunnen vaststellen dat het afsluiten van een particuliere autoverzekering niet zorgt voor de nodige dekkingen die eigenlijk toch wel echt zijn vereist. De keuze voor een echte bestelautoverzekering is dan ook altijd een vereiste.

Speelt het grijze kenteken nog voor bestelauto’s?

Er is vandaag de dag nog altijd behoorlijk wat te doen over het begrip van het grijze kenteken. In principe is dit tegenwoordig louter nog een administratieve naam die wordt gegeven aan bestelauto’s en vrachtwagens. Het kenteken waar bestelauto’s over beschikken is nu dan ook gewoon geel. Vroeger was dat anders. Het deel 1 van het kentekenbewijs was dan immers grijs. Het is hier dat de naam vandaan komt. Voor zogenaamde grijze kentekens geldt dat ze over een andere opbouw beschikken van de letters en de cijfers. De letters beginnen in de praktijk dan ook vaak met een B of een V. Een bestelauto die een grijs kenteken heeft kan voor twee verschillende doelen worden ingezet. Het gaat hierbij dan concreet om: 

 1. Een bestelautoverzekering voor privé gebruik;
 2. Een bestelautoverzekering voor zakelijk gebruik;

Ben jij iemand die de aangekochte bestelauto louter en alleen gaat gebruiken omwille van private doeleinden? Dan moet je er rekening mee houden dat je geen aanspraak kan maken op de belastingvoordelen die wel gelden bij zakelijk gebruik. Let wel, er wordt hier wel een uitzondering op gemaakt voor mindervalide personen. Voor deze doelgroep geldt dan ook dat het vaak wel degelijk mogelijk is om gebruik te maken van bepaalde (fiscale) voordelen.

Wat zijn de mogelijkheden voor een bestelautoverzekering?

Bovenstaande betekent natuurlijk helemaal niet dat er geen enkele overeenkomst bestaat tussen enerzijds de gewone, particuliere autoverzekering en anderzijds de bestelautoverzekering. Voor allebei deze verzekeringen geldt dan ook dat ze op drie manieren kunnen worden afgesloten:

 1. Als WA-verzekering;
 2. Als beperkt cascoverzekering
 3. Onder de vorm van een allrisk verzekering;

Het bepalen van de voor jouw situatie beste bestelautoverzekering gebeurt in de praktijk eveneens altijd aan de hand van dezelfde eisen die ook gelden bij een gewone particuliere autoverzekering. De vragen die je, je op dit vlak dan ook zal willen stellen zijn de volgende:

 1. Welk budget is er beschikbaar voor het afsluiten van je bestelautoverzekering? 
 2. Hoeveel kilometers ga je afleggen met je bestelauto? 
 3. Over welke (actuele) waarde beschikt het voertuig dat je wil laten verzekeren? 

De antwoorden op de drie hierboven gestelde vragen zullen finaal bepalend zijn voor het soort bestelautoverzekering die je gaat afsluiten. Wil je louter en alleen kiezen voor de voordeligste optie op de markt waarmee je toch in regel bent met de geldende wettelijke vereisten? In dat geval zal de keuze voor het afsluiten van de WA-verzekering voor je bestelauto al snel zijn gemaakt. 

Hoe druk je de kosten voor jouw bestelautoverzekering?

Ongeacht het soort autoverzekering die je gaat afsluiten is het altijd zo dat je er alles aan zal willen doen om de kosten tot een absoluut minimum te beperken. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk tegelijkertijd wel zo dat je ook altijd zal willen kunnen rekenen op precies die dekkingen die jij nodig hebt. Gaan deze twee zaken in de praktijk wel echt samen? Standaard is dat inderdaad een beetje moeilijk en brengt dit ook zeker de nodige uitdagingen met zich mee. Er zijn echter tegelijkertijd ook beslist een aantal niet onbelangrijke bespaarmogelijkheden die je kan aangrijpen, namelijk:

 1. Je dient er eigenlijk altijd voor te kiezen om een vergelijking uit te voeren; 
 2. Het is altijd een goed idee om overbodige dekkingen te laten schrappen;
 3. Zorg ervoor dat het eigen risico voor jou altijd is geoptimaliseerd;

Enkel en alleen wanneer je aandacht zal besteden aan de hierboven aangegeven drie aandachtspunten zal je tot de conclusie komen dat het mogelijk is om de kostprijs voor de verzekering voor je bestelauto zo optimaal mogelijk te houden. Sta er bovendien ook zeker bij stil dat de situatie op de verzekeringsmarkt kan veranderen. De bestelautoverzekering van verzekeraar A die in het ene jaar de beste keuze bleek te zijn hoeft dat in het daaropvolgende jaar niet automatisch terug te zijn. Wil je dus niet alleen voor even, maar wel voor de lange(re) termijn kunnen rekenen op het meest gunstige prijskaartje om jouw bestelauto verzekeren? Dan is het altijd de moeite waard om één keer per jaar terug een vergelijking te maken. De kans is namelijk zeer groot dat je dan zal kunnen vaststellen dat je bij een andere verzekeraar mogelijks een lagere premie kan betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *