Rij jij al in een elektrische auto?

Theorieboek rijbewijs

Ze komen steeds meer voor op de Nederlandse wegen, elektrische auto’s. Fluisterstil en bovendien goed voor ons milieu. Overweeg jij een andere wagen en misschien wel elektrische auto maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Dan komen hier wat tips waarom elektrisch rijden beter is en hoe ook jij in een nieuwe elektrische auto kunt rijden.

Merken en modellen in overvloed

Inmiddels zijn van veel bekende automerken ook elektrische versies uitgekomen. Of je nu op zoek bent naar een handige kleine stadsauto of een grote SUV voor jullie gezin. Er is echt een enorme keuze. Bekijk hier alle elektrische modellen maar eens. Wist jij trouwens dat je deze auto’s allemaal kunt leasen voor een vast bedrag per maand? Zo hoef je niet in één keer een groot bedrag op tafel te leggen voor je nieuwe auto.

De voordelen van een elektrische auto

Voordelen van een elektrische auto zijn er genoeg. Zo is het al een stuk beter voor ons milieu en zijn de auto’s bovendien fluisterstil. Stroom laden is een stuk goedkoper dan benzine tanken en misschien heb je thuis al zonnepanelen op je dak liggen. Met die opgewekte stroom kun je ook je auto laden. Voor volledig elektrische auto’s betalen we in Nederland tot tenminste 2025 geen wegenbelasting. Ook zijn deze tot 2020 vrijgesteld van BPM en MRB. BPM wordt éénmalig geheven over elke auto die een Nederlands kenteken krijgt. Motorrijtuigenbelasting komt elk jaar terug. Ook kun je bij het rijden in een elektrische auto subsidie aanvragen bij de overheid. Voor 2020 is die vastgesteld op 4000 euro voor een nieuwe elektrische auto en 2500 voor een gebruikte elektrische auto. Wanneer de auto wordt geleaset heb je ook recht op dit bedrag, alleen wordt het dan niet in één keer uitbetaald maar maandelijks verrekend met de premie.

Nadelen van een elektrische auto

Niets heeft helaas alleen maar voordelen. Altijd komen er ook wel enkele nadelen om de hoek kijken. Elektrische auto’s zijn nog steeds een stuk duurder dan benzineauto’s. De auto opladen met stroom duurt langer dan benzine tanken, maar dat laden is dan wel weer een stuk goedkoper dan benzine. Elektrische auto’s zijn door de huidige actieradius minder geschikt voor lange afstanden. Er wordt hard gewerkt aan een hogere actieradius maar voor nu is het absolute maximum zo’n 300 kilometer voor de meeste auto’s. Daarna moet u eerst de auto bijladen. Niet altijd handig wanneer u een langere afstand wil afleggen. Nog een klein nadeel is dat een elektrische auto gemiddeld een lagere maximumsnelheid behaald dan een benzineauto. Bij een elektrische auto ligt de maximumsnelheid op dit moment ergens rond de 145 km per uur. Ruim voldoende uiteindelijk want harder dan 130 mogen we toch eigenlijk niet in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *