Dit is de functie van de remblokken in je auto

Remblokken

De remmen van je auto zijn belangrijk. Ze zorgen ervoor dat je veilig tot stilstand kunt komen in het verkeer of af kunt remmen om bijvoorbeeld een bocht te maken. Er zijn meerdere onderdelen die ervoor zorgen dat je auto tot stilstand komt. Al deze onderdelen bij elkaar noemen we het remsysteem. Een belangrijk onderdeel in dit remsysteem zijn de remblokken . Andere onderdelen zijn:

  • de remklauw
  • de remschijven
  • remvloeistof

Deze laatste is natuurlijk geen onderdeel van staal maar wel een belangrijk onderdeel in het proces van remmen. Zonder remvloeistof gaat het niet goed lukken. Maar hoe werkt zo’n remsysteem nu precies?

Remblokken

Het remsysteem in je auto

Het remsysteem zorgt ervoor dat de auto wanneer deze in beweging is tot stilstand kan worden gebracht. Je bedient de remmen van de auto door middel van het rempedaal. Deze zit altijd in het midden van de pedalen. Bij een automaat zit dit pedaal aan de linkerkant. Het afremmen van een auto is het omzetten van bewegingsenergie. Dit wordt omgezet naar wrijving en vervolgens naar warmte. Warmte welke zich ontwikkelt vanuit de remmen die een temperatuur van maar liefst meer dan 600 graden kan worden. 

Een hydraulisch systeem

Het remsysteem werkt hydraulisch. Dat wil zeggen dat het gevuld is met vloeistof en gebruik maakt van de wet van Pascal. Deze zegt een druk die men uitoefent op een vloeistof die zich in een geheel gevuld en gesloten systemen bevindt, zal zich onverminderd in alle richtingen voortbewegen. Dat betekent dat er bij het afremmen van de auto kracht wordt uitgeoefend op de hoofdremcilinder. Deze kracht wordt maar liefst vier maal versterkt tot een maximale druk van zo ongeveer 200 bar. Via hydraulische leidingen en slangen wordt dit vervolgens doorgegeven aan de remmen. Zo komt de auto dus tot stilstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *